Nieuws
Bekijk ons laatste nieuws
Bekijk ons laatste nieuws
‘Maas in Beeld’ is een natuuronderzoek en evaluatie van projecten langs de Maas. In 15 jaar tijd zijn rivierprojecten en natuurontwikkeling langs de Benedenmaas in kaart gebracht. Dankzij kleiwinning zijn honderden hectares voor riviernatuur ontstaan.
Lees meerDe rivier voert voortdurend kleideeltjes aan. Deze deeltjes, ook wel rivierstof genoemd, verdwijnen grotendeels in zee. Zonde, want als je het opvangt, zou je van het sediment bakstenen kunnen maken. Het klinkt misschien gek ‘van rivierstof bakstenen maken’, maar dit zou in de toekomst best eens werkelijkheid kunnen worden.
Lees meerDe redactie van het magazine B+U (Bouwenuitvoering) maakte een artikel over de milieuprestatie en andere duurzaamheidsaspecten van metselbaksteen en baksteengevels. Resultaat is dat de mei-editie B+U het heldere verhaal over baksteen en baksteengevels bevat. Arie Mooiman, adviseur duurzaamheid bij KNB, vertelt over de milieuprestatie en andere duurzaamheidsaspecten van metselbaksteen en baksteengevels.
Lees meerDoordat de Rijnstrangen door de jaren heen zijn opgeslibd, wordt het gebied steeds droger. Hierdoor is er weinig waterriet en blijven de daarvan afhankelijke bewoners zoals de roerdomp en grote karekiet weg. Door kleiwinning verlagen we het gebied waardoor waterriet met de 'voeten in het water' kan staan. Samen met Staatsbosbeheer is hiervoor een plan gemaakt.
Lees meerWaar een beetje klei al niet toe kan leiden. De ene dag ligt het in de uiterwaarden van de Gandelwaard, in het zuiden van de provincie Gelderland bij slot Loevestein. Een dag later staat het bij een werkplaats van een kunstenaar die er een middeleeuwse pottenbakkersoven mee gaat reconstrueren. Een oven gemaakt van klei dus. Die oven maakt nu onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Scherven van Geluk’ in Ermelo.
Lees meerJe zou het niet zeggen, maar dit zou in de nabije toekomst best eens werkelijkheid kunnen worden. Om uit te zoeken of dit kan, heeft K3 een onderzoek opgezet. Met twee veldproeven wordt onderzocht of zwevende deeltjes in rivierwater, zoals silt en klei, kunnen worden gewonnen uit het water. Bij deze veldproeven kijkt K3 naar de mogelijkheid om het winnen van rivierklei te sturen en te versnellen.
Lees meerDe ondertekening van de ‘Groene Afspraak’ op vrijdag 20 mei jl. betekent een mooie en groene toekomst voor de kleiwinning in Nederland. 10 samenwerkingspartners spreken met de ondertekening de ambitie uit zich de komende 15 jaar in te zetten voor duurzame kleiwinning.
Lees meerDe herinrichting van de uiterwaarden tussen Demen en Dieden is officieel van start! Tijdens een feestelijke startbijeenkomst op donderdag 7 april schepten de betrokken partijen de eerste kruiwagen klei weg.
Lees meerTussen Amerongen en Wijk bij Duurstede vind je de Sandenburgerwaard. Aan de Nederrijn ter hoogte van Gravenbol is door kleiwinning een divers natuurgebied ontstaan. Maar dat was vroeger niet zo. Er is een plan gemaakt om agrarisch land om te vormen tot een natuurgebied.
Lees meerDe Millingerwaard is een uniek gebied in Nederland. Hoogwaterveiligheid, natuur en recreatie worden gecombineerd in dit gebied dat onderdeel uitmaakt van de Gelderse Poort. In een korte periode is goed te merken dat de natuur al volop zijn gang gaat. Dit succes dat mogelijk is gemaakt door kleiwinning smaakt naar meer.
Lees meerDat klei de belangrijkste grondstof is voor bakstenen, dakpannen en infrastructurele werken is algemeen bekend. Met kleiwinning beschermen we ons land ook tegen hoogwater en maken we nieuwe natuur. Steeds vaker vinden experimenten met klei plaats. Zo heeft archeoloog Peter van den Broeke uit Nijmegen klei gebruikt voor een archeologisch experiment.
Lees meerKlei uit de Nederlandse rivierdelta staat vermeld als hernieuwbare grondstof in de nieuwe Leidraad Circulair Ontwerpen van Platform CB ’23. Het Platform wil partijen met circulaire ambities met elkaar verbinden en bouw-brede afspraken over circulair bouwen opstellen. De Leidraad is zo’n afspraak.
Lees meerDat ook kleine veranderingen kunnen bijdragen aan de leefomgeving van weidevogels zie je in Rha langs de IJssel. De uiterwaard is hier door Delgromij zo’n 2 meter verlaagd door kleiwinning. Het resultaat: een bijna jaarrond natte uiterwaard. Ideaal, want in natte grond is voedsel beter bereikbaar.
Lees meer