duurzame kleiwinning

Geeft bescherming, nieuwe natuur en een hernieuwbare grondstof

Terug

Basis gelegd voor gevarieerd natuurgebied door kleiwinning 31-01-2025

Wie een half jaar geleden in de Schoutenwaard was, herkent het bijna niet meer terug. In dit gebied langs de Nederrijn bij Randwijk wordt door kleiwinning de basis voor een gevarieerd natuurgebied. De werkzaamheden zijn in de zomer van 2024 gestart en inmiddels is 70.000 kuub klei ontgraven voor de bouwsector.

Door kleiwinning wordt een ondiepe geul, flauwe oeverzones en open en ondiep water en riviermoeras aangelegd. Deze contouren zijn al goed zichtbaar. In de toekomst wordt dit afgewisseld met zandige gras- en kruidenvegetaties en bosschages. Zo breiden we het natuurgebied uit. De inrichting van het gebied in het westelijke deel brengen we in lijn met het oostelijke deel. Daardoor ontstaat een groter, aaneengesloten natuurgebied. Kleiwinning is de drager van deze gebiedsontwikkeling.

Kleiwinner Delgromij maakte er een filmpje van (YouTube)

 

Vergroting biodiversiteit

De schaalgrootte van dit natuurgebied brengt bovendien mooie kansen voor vergroting van de biodiversiteit met zich mee. In het oostelijke deel is al eerder een basis gelegd voor natuurontwikkeling. Doordat nu het westelijke deel wordt ontwikkeld, krijgt de natuur in de hele Schoutenwaard nog meer de ruimte én wordt de natuur versterkt. 

Gefaseerde kleiwinning

Er wordt niet continu in het gebied gewerkt. De komende jaren zal Delgromij met regelmaat terugkeren om op deze manier het hele gebied door te werken en het project af te ronden. Aannemer Derks voert het werk uit. Er is gestart aan de noordzijde (aan de zijde van de Rijn) van de Schoutenwaard en we werken de komende jaren fasegewijs door het gebied. 

Klei voor steenfabrieken in de regio

Van de klei maken steenfabrieken in de regio straat- en metselstenen voor de (woning)bouwopgave in Nederland. De afvoer van de klei uit de Schoutenwaard is afhankelijk van de vraag bij de steenfabrieken. Er wordt daarom klei gewonnen op aanvraag van de fabrieken. Dat is de voornaamste reden dat er niet continu in het gebied gewerkt wordt, maar dat kleiwinning in etappes plaatsvindt. Bijkomend voordeel is dat de natuur zich in de tussentijd al volop kan ontwikkelen.