
Circulair bouwen met duidelijke kaders
Het Nieuwe Normaal is een raamwerk dat organisaties helpt sturen op circulaire prestaties in de bouw. Het bevat negen indicatoren die samen de mate van circulariteit van bouwwerken bepalen. Eén van deze indicatoren is de herkomst van materialen, een belangrijke graadmeter in de transitie naar een circulaire bouweconomie. Het kader sluit aan bij de doelen van het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE): 50% minder gebruik van primair, abiotisch materiaal in 2030, en volledige circulariteit in 2050.

Rivierklei als duurzame grondstof voor keramisch bouwmateriaal
Rivierklei is een belangrijke grondstof voor keramische bouwmaterialen zoals bakstenen, dakpannen en tegels. Hoewel klei een abiotisch materiaal is – niet van biologische oorsprong – wordt het in Nederland duurzaam gewonnen uit riviergebieden. Door natuurlijke afzetting wordt de kleilaag voortdurend aangevuld, waardoor rivierklei als hernieuwbare grondstof wordt beschouwd. De status van hernieuwbare abiotische grondstoffen is al eerder erkend binnen CB’23 en de Europese Taxonomie, en wordt nu ook binnen Het Nieuwe Normaal bevestigd.
Nieuwe indeling in de indicator ‘Herkomst Materialen’
Door de recente wijziging zal rivierklei ook binnen HNN als hernieuwbare grondstof worden gewaardeerd. De basis voor waardering is het massapercentage van het gebruikte materiaal in een bouwwerk.

Over Het Nieuwe Normaal
Het Nieuwe Normaal is een initiatief van Cirkelstad en is ontwikkeld in samenwerking met adviesbureaus Alba Concepts, Copper8, Metabolic, Witteveen+Bos en de TU Delft. Het biedt een gedeeld kader voor circulair bouwen, met als doel: bouwen zonder afval en zonder uitval.